vineri, 17 ianuarie 2014

Harta hipsometrică a bazinului Valea Caselor

     
            Etape tehnice de realizare a hărții hipsometrice.
     Pentru realizarea hărților fost utilizat softul de modelare spațială TNT Mips 6.9, realizat de Microimages. 
Inițial au fost vectorizate curbele de nivel de pe hărți topografice, scara 1:5000. Ulterior curbele de nivel au fost procesate cu opțiunea Surface Modeling și a rezultat Modelul numeric al terenului (MNT). Apoi s-au realizat harta pantelor, umbrirea versanților și orientarea versanților cu ajutorul opțiunii Raster-Elevation-Slope,Apect,Shading.
Harta hipsometrică a fost realizată prin clasificarea MNT-ului cu ajutorul unui script (sml) în care au fost introduse clasele de altitudine, în funcție de valorile din teritoriul analizat. Au rezultat 8 clase, intervalul fiind din 50 în 50 metri, pornind de la clasa 100-150 metri până la ultima clasă  >450 metri. Pentru definitivarea hărții am adăugat umbrirea, iar mnt-ului clasificat i-am modificat transparența (35%), rezultând un efect de reliefare mai vizibil, apoi au fost realizați vectori pentru hidrografie ( preluați pe baza mnt-ului, hărților topografice și orofotoplanului realizat în 2009), cote topografice și denumirile localităților.
     Realizarea layout-ului a presupus modificarea mărimii paginii în funcție de forma bazinului hidrografic, adăugarea unui grid (caroiaj), scara hărții și legenda.
         Interpretarea hărții hipsometrice
     Morfografia și morfometria reprezintă principalele elemente prin care se poate realiza o descriere succintă a reliefului.  Altitudinile cele mai mari sunt în partea de sud-vest și sud-est, valorile fiind de peste 450 metri, altitudinile coborând în trepte, către nord, unde valea pârâului Valea Caselor se adâncește tot mai mult către confluența cu Racova. Diferența de nivel (energia de relief) dintre altitudinile extreme este de circa 350 metri, ceea ce pentru un bazin de 1190 hectare este semnificativă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu